Instruktioner för stughyrare

Det är alltid bäst att ha varit på plats och fått instruktioner. Det blir så mycket om en börjar skriva, med allt smått som koms på. Det finns en fördel också med att vi har ett socialt litet utbyte. Lättare på flera sätt.

Så här funkar det i alla fall om du är ny eller osäker. Vi försöker väl förbättra infon ihop eftervart. Och får du ångest av ”borden” så strunta i dem. Gräsklippare, lie och yxa kan behövas en introduktion i om man är en smula osäker. Det viktigaste är att du har det bra och kan slappna av.  Känn in och utforska platsen istället.
Blir gräset för högt och en vill kan trädgårdsmästaren kallas in. Annars har ingen dött av lite högt gräs . Det ska vara städat när en lämnar men kanske det hunnit bli spindelväv i rum som inte används, så då får det städas lite när man kommer också.

Lokalisera de svårborttagna rören i sjön så går badande snart smärtfritt.

Kod är nytt för 2016. Den får du som hyr via mail eller om du ringer. (Det ska vara löst innan du läser det här) Koden xxxx vrids fram och med ett enkelt grepp om själva klumpen lyfter en fram nyckeln till hänglåsen på snickeriet, drängstugan och vedboden. Lås upp alla och häng dem på sina byglar igen så de inte kommer bort.
In i snickarboden nu…..nyckel0Till höger ovanför snickarbänken hänger några hammare
snickeriet

Bakom en hänger nyckeln, med träbrickan, till huset. Vrids två varv. Hängs sen tillbaka.
hammers

Inne i huset går du igenom till köket och haspar upp köksdörren. Ta nyckeln som hänger uppe till höger på karmen och sätt i utifrån. Nu vill du ha elektricitet och går till farstun, slår på, inget svårt, och vidare till vedboden och slår på. Förutsatt att elen var av när du kom. Längst in till höger i vedboden är elskåpet. Ibland går propparna, då är det de två skåpen en får titta på.
vedbod
Den som hugger ved är rar. Och gräsklipparen står till höger bakom trärampen. Trärampen blir lätt hal, så lägg ut den för att rulla ut gräsklipparen och sedan ställ på högkant. Gräsklipparen startas med ett ryck i snöret och samtidigt den orangea helspaken vid handtaget intryckt. Går den inte igång bra så stanna och gör om. kolla bensin, i vedboden står en orange dunk som kan fyllas på om du har bil och kan åka iväg. Högt gräs kräver snabba tömningar av gräsbehållaren. Kör inte på stål, sten och gren. Kratta lätt och rensa bort.
Drängstuga? Härinne sover man bra! Drängen har bunkrat lite grejer i hörnet som blev kvar i brist på bil. Fint med slingor till verandan och inne. Hinken får användas för att förvara handuk och ombyte vid sjön.
Klädrollers är ett genialt tips för löskrypande fästingar. Använd gärna. De fastnar och sprattlar lite. Man behöver inte bränna dem eller ens byta tejp. Tyvärr finns det gott om dem, men om en tänker på kanotistturisterna som campar vid strandkanter omkring så har vi det bra som sover i sängar inne. De finns överallt och det är bättre att kunna njuta av naturen än att låta naturfobin ta över. För somliga som jobbar mycket i gräset är TBE-vaccin ett hett tips. Kolla kroppen, speciellt benen ofta och ta något mygg-fästing medel på så luktar det inte bambi om er. Och ha klädrollern nära  till hands.
draengstugan
Det finns snok. Kanske huggorm. Stampa ibland på promenaden mellan odlingarna eller på väg till sjön för att ge dem en chans att slingra iväg. Man ser dem inte mer än att man tror sig höra.

Willes gamla cykel har fått komma in till byn. Den är vinglig men en vänjer sig. Bilvägen dit och turistvägen hem. Samma tar man gärna om man vill promenera från bussen.
Turistvägen går förbi det gula huset där bak i bilden. Näsumaleden, den följer alltså Äskekärravägen en ca tio gå-minuter till en tydlig skylt som säger ”Gudahagen”. Gå där och följ blå markeringar förbi kossor och åkrar, över en liten bro som bonden har byggt, ja, som han har bestämt ska stå där i alla fall, och upp mot landsvägen. Direkt under innan landsvägen kommer skylten ”Humletorkan”, gå där. ibland är det klippt gräs, ibland oklippt. Kom ihåg att klampa lite för ormen (eller är det jag som är fånig där?) Okej, En kan gå bilvägen mot humletorkan också, men där ska en gå den smalare vägen i riktning mot sjön. Förbi härligt doftande jordgubbsodlingar och hästar och vidare mot Nordanvik. Området heter Klagstorp. Nordanvik är Biggarå-bondens place, Där finns andra hus och gårdar men när en ser raden av brevlådor finns en skylt ” Fridhemsvägen”.  Gå ditåt. Mellan alla fruktträd. Sjön ligger på vänster sida och stugan dyker snart upp .
naesum

Basta: Den här ventilen stängs när bastun ska vara på och öppnas när det är färdigbastat. ventil

Vrid till höger, rött fält, 4 respektive högsta. Bastun är varm på c:a en halvtimme. om dörren är ordentligt igenstängd.
reglage
Bakom bastun kan en sitta och pausa med en öl. Rummet är också lämpligt för övernattare.basturum
Hinkarna har fyllts på med kallt vatten från kranen och en varm kanna från vattenkokaren. Med grön skopa skopas det över den intvålade kroppen och bastaren  blir ren och skär.
bastu
Tvätta gärna ur med såpa inemellan. skrubba av med skurborste.

Vattenklosetten som Jukka byggt ska besiktigas innan vi kan glädjas åt den. Grävarens underskrift ska med till kommunen. Vi kan ha glömt hans namn.  Än är det kopplat enbart till den blå tunnan på utedasset. Det räcker inte långt. då må en veta hur tunnan fylls på….
toa
Den gröna slangen på utsidan dras till vattenkranen i köket och skruvas på. (Åt höger tror jag) Trixigt men det går. Så ser en till att inga knutar och veck finns mellan tunna och kran, låter slangen ha droppböj  ner i vasken, Skruvar på kranen, men se upp!! inte för mycket för då lossnar den och det blir en fontän. Skruva i så fall fort av vattnet och tjoffa fast kranen igen. Sätt igång vattnet lite mer lagom och vänta en stund så det inte händer igen. Är vattnet på och kranen fast låter man det vara på till hydroforen under kaffebryggaren slutat gå igång stup i ett. Sedan får en lossa på slangen och rulla upp den på sin krok igen.

Vattnet i blå tunnan går även till den dusch som är till vänster om dasset och till handfatet inne på dass. Se till att det inte står och droppar ur kranarna, för då tar det slut fort.
dass

Du kom med tåget till Bromölla, Det här är stationen, liten och lättfattad. Bussen du ska ta ska gå mot Olofström. Du hoppar av vid hållplats ”Näsum kyrkan”,  dit tar det ca en kvart.
När du åker hem är det på den sidan närmast Ica supermarket, det vita som ligger där till höger. Man kan välja att handla på Ica här, eller gå på loppiset ”Korsets kraft” en bit bort.
Bussen vidare går varje timme.
Bromolla