Arbetsglädje

hugga

Optimalt kommer det till medlemmar snart som vill ingå i en arbetsgrupp. Jukka är tämligen ensam om initiativen av ren barmhärtighet. Alla kan bidra med det som känns som en insats för det allmännas bästa efter egen förmåga. Och då har man plötsligt möjlighet att vistas på Fridhem mycket mer vår och höst, förutsatt att man är medveten om att det är fler som kan komma dit samma tid. För den som föredrar ensamhet är hyra en helg ett alternativ under lågsäsong. Men försök ha framförhållning med det.

Förslag på kommande åtgärder på Fridhem. Grönt länkar till inspiration och nyttig information. En del är rena fantasier, men det behövs också. Uppdateras sporadiskt.

Elektriker.
Proppar går lätt vid belastning när maten och vattnet kokar och elementen går samtidigt.
Någon föreslog en förbättring av ampere via elektriker.
Elskåpen är 3 st; Ett i farstun, ett längst in i vedboden, och huvudströmbrytare ute på baksidan av vedboden mot parkeringen. Läs den svarta infopärmen på kontoret/biblioteket. Update: Styrelsens experter anser det blir mycket dyrare elförbruk med mer ampere och menar att det är bara vid vissa tillfällen där är så många personer att belastningen blir högre. Alltså avslag på den idén för närvarande.

Motorsåg Ska köpas in. (Gjort hösten 2018) Vi köper med fördel på Bengtssons i Näsum. De säljer och reparerar Husqvarna. Krav på motorsågskörkort eller gedigen erfarenhet för hantering.

Att städa bort slyet ger ny känsla till tomten kring Fridhem. Det är fint att se vattnet glittra mellan  grenarna. Vi har köpt röjsåg, röjsågskörkort eller gedigen erfarenhet önskvärt för att hantera den. Det finns skyddskläder, visir och sågskydd stövlar strl 41
Vedklyv. Vi Skulle haft en superenkel helst manuell modell. Hushållselen klarar inte de elektriska enligt experten. Bygga vedklyv?

Toalett klar hösten 2016; Invigdes av Påven midsommar 2017. Lite strul med dagvatten som runnit till i septitanken har gjort att det beställts många tömningar. Dyrt. Åtgärdat med dikning 2018. Torrdasset tjänar som backup.
upplysande länkar står kvar sedan innan installeringen av wc: Bromöllas guide,   Äntligen hemma.
En snålspolande.& De torra alternativen
Mer toalettguide
swosh! Vacum!

taket

Kranen i köket lossnar av trycket när tunnan på dasset ska fyllas. Det visar sig vara stört omöjligt att hitta en ny gammal som passar. Vi ska inte ge upp!

Gräv rabatter och odlingsland. Rensa ogräs. Pyssla trädgård! Vi kan inte veta om vattningen sköts men den som är intresserad kan koncentrera sig på sjösidan av huset dit slangen når.

Utekök för utedisk och bättre plats vid hon. Och här, klicka och titta, än bättre Utekök!! Utekök, beskrivningen. Utförligt gjut bänkskiva bygg pergola mm
Snygg halvapriset-ho har köpts och är snart ett realiserat byggprojekt. behövs bara lite byggmaterial.

Utomhus Pizza&bröd-ugn

Besiktning. Ja det kan en göra själv säger panelen. Anticimex konstaterade att vi hade möss och alltså råttfritt efter att det murkna köksgolvet blev åtgånget som en följd av att där legat en plastmatta som togs bort när köket fräschares upp våren 2018.
bock, mus och myra

bygga nytt?

Vill bygga men kan inte, här är mer om hur

Måla lilla rummet på övervåningen.
måla bättre
Måla naturligt

Löpande jobbtips för arbetsglada;
Tukta sly och hålla efter. Elda ris. vår/höst.
Slå med Lie. Kratta och ta bort gammalt gräs och kvistar.
Gräsklippare köptes. Tål att gå en avgränsad yta. Därutöver må gräsmatta förberedas och tömmas på sten och stock och rot och plattas ut.

Bygga en kompost för gräs och matavfall.
Släng gärna matrester och gräs i en hög bakom toa så länge. Tömning av soptunna händer bara under sommarsäsong 15 maj-15 aug ca.

Beskära fruktträd, bort med gamla döda grenar.

Bygg platser att slå sig ner på. Konstnärligheten kan få fritt spelrum, gärna i symbios med naturen.

Ommålning av fönsterkarmar. Fönsterkit finns t.ex. på ÖB med beskrivning på hur en går till väga. (ett tips för handfallna.) Gjort sommaren 2018. På tur står vindsbrädorna.

VERKSTAD: Rensning och iordningsställande av verkstad. Upprepas så ofta det är motiverat. En juste verkstad är ren med fria ytor. Ingenting ska släppas löst innanför  dörren. Håll efter här när någon städat.

BRYGGA: Köpa eller bygga?  Nu har vi köpt brygga. Den ska i vattnet på våren och upp på land på höststängningen. Trädäck på land vill en ha då.
Gjuta cementplattor till avsatsen mot sjön./Punchverandan/Champagne och coktailbar. (Endast för uppklädda) Nej men det har gjorts i ordning bättre. Fin plats i kvällssol.
Bygga trapp till sjön

nöje på sjön
Linbana  (Den tar bara 70 kg)

VINDEN: Isolera vinden. inred för fler sovplatser.
Hur?
Vintra stugan töm ut vatten stäng huvudkran.

prislista & offert-brygga  en redig arbetsdag -listan (från 2016)

Och en byggvårdslänk

Solcell En intressant men ack för dyr tanke. Eller?

Saknas något i den lägre prisklassen kan det gärna doneras. Eller redskap och verktyg som inte används. Madrasser, passande gardiner, överkast, det finns lite av varje som kan behövas.

Idéer är välkomna.