Kategoriarkiv: Skånska Konstnärsklubben

Sök Stipendium

Skånska konstnärsklubbens stipendier 2020
Inga och Tage E Nilssons stipendiefond delar ut stipendium till konstnär, ej under 50 år som arbetar i det traditionella konstskapandet; målare, tecknare, originalgrafiker, skulptör, eller med konstnärlig textilbild. Sjuka och behövande konstnärer ska komma i särskild åtanke.
Summa 2020: 15.000 kr

KSO-fonden (Konstnärernas Samarbetsorganisation), delar ut stipendium som stöd och uppmuntran till sjuka och behövande konstnärer.
Summa 2020: 10.000 kr

Herman Österlunds konstnärsstiftelse Stipendium kan sökas av äldre i Skåne födda eller där under längre tid verksamma konstnärer som på grund av sjukdom eller av andra skäl har svårigheter med att utöva sitt konstnärskap. Summa 2020: 5.000 kr

Greta och Sigfrid Turéns stipendiefond delar ut stipendium till en ung skånsk konstnär, sökande skall vara under 30 år, född eller bosatt sedan 10 år i Skåne. Bifoga kort motivering, bildmaterial (endast foton) och ev. hänvisning till nätet där bildmaterial finns.
Summa 2020: Två stipendier på vardera 10.000 kr

Sylvia och Viking Sahlins stipendiefond har till uppgift att dela ut pengar till klubbmedlemmar som är i starkt behov av sådan för sitt fortsatta skapande. Summa 2020: 5.000 kr

Att läsa innan du söker:
Krav på konsthögskoleutbildning gäller för alla stipendier utom Greta och
Sigfrid Turéns stipendiefond. Bifoga CV, kontaktuppgifter, personbevis, kort motivering samt bildmaterial (endast foton).
Obs: Skicka inga originalverk!

Det är viktigt att ange vilket eller vilka stipendier du söker.
Glöm inte att skriva avsändare, namn, adress, telefonnummer
och mejl tydligt.
Frankerat svarskuvert ska bifogas för den som önskar sitt ansökningsmaterial tillbaka.
Ansökan ska vara inne senast fredag 13 mars 2020.
Sändes till Skk; Jukka Vänttinen, Södervärnsgatan 3C, 214 27 Malmö.

Januari

Inför årsmötet 27 mars har 9 av styrelsens medlemmar tackat ja till att sitta kvar. Vi ska vara 8. Vi vill gärna hålla en plats öppen om det kommer in någon i klubben som kompletterar, dedikerad klubbens verksamhet.
Vi i styrelsen är tacksamma för att den är välfungerande och trivsam och hoppas få förtroendet att hålla vår konstellation det kommande året.
Valberedning 2020 är Hans Johansson och Gertie Månsson.

Nu finns PM inför utställningen i den här länken
Nästa möte blir 11 mars kl 18 på Galleri Rostrum, Västergatan 21, Malmö.

Att ha i minnet inför årsskiftet/våren. (med länkar till info)
Betala årsavgift.
Boka Fridhem, gärna via mail nu.
Utställning 20 maj- 7 juni. Obs: ny vernissagedag
Det förväntas inte att alla kan komma på alla möten, men det är bäst om flest möjligt kan göra något under förberedelse- och utställningstid. Referat nr2 kommer snart i mail.
Stipendieutlysning: pdf i länken. Ansökningar ska vara inne senast 13/3.
Årsmöte fredag 27 mars. Limhamns konsthall kl 18.
Öppningshelg Fridhem 24-26 april
Arbetsvecka på Fridhem, datum senare.

Fridhem- uthyrning mm.
Det har varit fortsatt påvert med uppslutningen för den gemensamma omsorgen om Fridhem. Det fungerar inte på sikt, vi måste bli fler som vill sköta det allmänna underhållet. Det ingår liksom i den fördelaktiga hyran att vi gör vad vi kan själva. Och det betyder att vi har en bra känsla för att vi gör det med och för varandra. Fortfarande snudd på kravlöst.
Därför har vi i år motiverats att ge företräde till de som är där när det gäller. Hittills bokade veckor:
v 21Maya. V24Linnéa v.25 m-to JKL
Midsommarhelgen 19-21 juni v 25 öppen för klubbens medlemmar, även vänner i mån av plats. Förboka säng eller kom över dagen.
v.26 GiselaE v.27Jon Å v.28Lotta A. v30Tove K v.31Charlotte v32Monix/Marco 33.Andreassen/Leibel.
Monix har nya koden till nyckeln.
Korttidshyra 2020: 600kr helg. 250kr/dygn gäller annars outhyrda perioder vår och höst.


Boka via Monix mobil eller maila sekretariat@skanskakonstnarsklubben.se

Öppningshelg 24-26 april i v 17. Jobb och mys i skön kombination.
Perfekt introduktionstillfälle för nya, nyfikna eller ovana.
Arbetsvecka för våren är inte inbokad än.
Man kan komma enbart över en dag även på öppningshelg och arbetsvecka.
För den som vill till Fridhem men inte behöver hyra egen period finns fler möjligheter. När vi åker, ibland med kort varsel för att jobba, skriver vi in det i Facebookgruppen och det går bra för den som vill undersöka platsen att passa på att göra det då. Jobbvistelser samordnas via någon av styrelsens representanter. Bäst och lättast är att ha varit på studiebesök innan man hyr.

Fram till uthyrningarna kan det få vara lite ostädat med arbetskläder, material och grejer framme. En oväntad uthyrning då kan innebära att vi inte hunnit röja undan.

Att Bonden vet vem som är där är en säkerhetsaspekt för huset,
därför skrivs det i fb-gruppen så kan han se det där och slipper undra.
Veden tog som sagt slut väldigt fort och oväntat i våras. Vi tar det lugnt och sågar upp ny när det finns tid och lust. Sedan ska den torka ett år eller två. Så nu får de som hyr ta med sin egen ved. Uppdateringar av denna text kan komma senare.

Höstvinter i stan

Det är bara halva året vi fokuserar på det där andra. Har ni tips eller vill hitta på något ihop i stadsmiljö så är det en bra tid nu. Vi har hittills planerat så här:

14 november ses vi för att utarbeta en plan inför utställningen på Limhamns konsthall i maj/juni. Den som tycker det låter skoj kommer till Lilian. Meddela intresse i mailen. Alla kan komma. Blir det hemskt många byter vi plats. Bättre information med exakt klockslag kommer snart i mail. Nu har vi bytt plats och den som inte fått mail får skicka ett till klubben så det kan fixas.

14 December Julfest på Limhamns konsthall. Ta med ett konstverk passande för julklappsbyte om du vill vara med på det. Alla tar med någon Julinspirerad mat till buffébordet. Roligast om det är många.
En inbjudan kommer via mail när juletecknaren har färdigställt sitt uppdrag.

Vintrat

Det blåser kalla vindar runt knuten. Elen är avstängd, vattnet också. Nu ska stugan sova. Nu gör vi inte mer förrän till våren när solen värmer. Då ska vi samordna oss för måleri och bygge, för det behövs verkligen underhåll nu. Några frivilliga till så kan det gå snabbt. Och det är roligt.
Veden, oroväckande plötsligt en vårdag upptäcktes väck. Vi struntar i den nu till det är sågat, klyvt och torkat ny ved. Kanske köper vi ett lass till våren, annars får de som vill elda ta med egna klabbar till brasan framöver. Pytsa in lite goodwill och kom på öppning/stängningshelg och arbetsveckor så kan vi kanske fortsätta hålla låg hyra och få något mer redigt gjort. Slösa inte el på Fridhem i vinter utan åk söderut, chilla i stan, gå på kallbadhuset…
Det kommer nya tillfällen att lära känna huset och allt omkring för er som inte sett det, när vi kan dra igång vårens fix och röjningsjobb igen. Innan uthyrningarna är de som åker dit och jobbar även utmärkta ambassadörer och guider in i hur saker fungerar. Perfekta tillfällen att passa på.
Bilder här från stängningshelgens hjältar, ihärdigt lojala bröder och systrar i osjälvisk godhets tjänst.
Jon och Lotta saknas på bild. De övriga är Lilian, Gisela, Olle, Jukka och Monix. Det är Lilians bilder (En är Jons) på brygg- och båtupptagningen.


Midsommar

Missa inte en god chans att uppleva naturens fridfullhet vid Ivösjön i juni. Midsommar vecka 25 är öppet för alla medlemmar, och gärna medlemmars vänner. Intresserade meddelar på Monix mobil, messenger eller klubbens mail, eller fb. Kravlöst. Kom!

Övernattare bokar sängplats, tältar eller sover under stjärnorna. Först till kvarn till runt 11 sängar, varierad standard, delade rum.

April!

Påsken, skärtorsdag 18:e – 22:a, måndag annan dag påsk är öppningshelg på Fridhem. Anmäl er för sovplats, först till kvarn.

Nu åker vi redan och tar hand om lite av det som mår bra av att göras tidigt på våren, så meddela Monix om det finns intresse och det passar bättre efter eller före påsk.

Stipendiaterna

Bilder från årsmötet

KSO tilldelas Marianne Andersson
Inga och Tage E Nilsson /2 st. Ylva Westerhult och Thale Vangen
Greta och Sigfrid Turén /2 st Alva Sjöstedt och Nicklas Randau
Silvia och Wiking Sahlin Jon Åkerlind och Monix Sjölin delar

Grattis till klubbens stipendiater!

Skånska konstnärsklubbens val av 2019 års stipendiater är klart. Vi har gått igenom alla ansökningar och kommit fram till ett resultat successivt. De som sökt specifikt stipendium har fått samma möjligheter att ingå i övriga stipendier som de som inte angett vilket som sökts. Vilket i slutänden betyder att vi har värderat alla lika. Därför är våra beslut grundade på sökandes behov och konstnärliga verksamhet. Röstning förekommer. Där avvikelser från kriterierna gjorts har vi avsett att uppnå balans i fördelningen. Vi har gjort vårt allra bästa.

Stipendiaterna är informerade via mail och/eller telefon. Tack för ansökningarna alla.