hugger

Om arbetsglädje

Sidan var i början för förslag Och tipsiga länkar. Vissa saker har blivit gammalt nu men får ligga kvar som påminnelse och inspiration. En del är rena fantasier, men det behövs också. Uppdateras sporadiskt.  /Monix

Skriv upp förslag i svarta häftet när ni är på Fridhem. Den som värnar om idéer undersöker dem själv. Man kan även ge förslag ifall någon annan nappar på dem och har tid och lust att gå in i fördjupning. Allt ordnar sig om vi hjälps åt. Obs: Du skriver själv din idé eller synpunkt i ett mail till klubben så slipper vi att andra ska framföra den åt dig. 

Vet ni att: Allas reflektioner är av godo. Ingen dödar något för att den inte håller med eller är tveksam. Se det som tur ni inte går vidare med en dålig idé om det inte funkar.
Det finns saker på planeringslistan redan, som godkänts. Saknas bara någons tid och drivkraft att genomföra. Antingen hjälps vi åt via priolista och frigör tid för alla att hjälpas åt därefter. Eller så kan ni som gillar planering mer göra undersökningar att presentera. Tänk på att alla har idéer om hur saker kan se ut. Man måste vara beredd på att släppa på sina visioner och samsas.

Diskuteras hett även 2020:
Rörmokare för att fixa kökskran etc. Gjort aug 2020
Besiktningsman som kollar status på huset. Taket är tätt i alla fall.

Isolering av vind. Så inte värmen sipprar ut och det blir möjligt att bo i på höst, vår och vinter.
Här behövs en undersökning; Hur många skulle hyra Fridhem när det är mörkt och kallt ute? Förutsätter det att vädret är okej? Att vägen är farbar? Måste det finnas toa inne så man inte måste gå ut i kylan i mörkret?  Förutsätter det att att stugan inte vintrats som brukligt/ att vattnet inte är avstängt. Sophämtningen är begränsad för sommaren. Vad är oddsen för att kunna bygga toa inne? Ritningar (ta mått) och kostnadsundersökningar presenteras för styrelsen.
Alla intresserade kan antingen ensam eller ihop med några ta fram kostnadsuppgifter. Undersök och administrera ansökningar om bidrag om det finns några som passar. Hittills letat men inte funnet. Vad innebär mer administration för det ideella? Kan vi inte minimera det trycket så långt det går? En klubb är en klubb.
Hur många kan hyra Fridhem om Hyran höjs? Vilka kan inte, och har vi då  missat målet att Fridhem är speciellt för de med sämre råd?
Att skissa på ritningar är populärt. Ni som vill får samsas. Och ta fram några som kan utföra själva byggandet, när kostnaderna är clearade med styrelsen förstås.
Bäddsoffa i stora rummet/Säng i biblioteket. Är det en invitation till mössen? Kan man ens bli av med möss i ett gammalt torp?
Enskilt avlopp med infiltration.
Diskmaskin
 Höjd risk för fukt/läckageskador?
Dusch Och toa inne. Här kan man undra om det inte är helt andra stugor man ska hyra.
Bygga ateljé där befintlig toa är. Kan det hållas öppet var ett extra hus skulle vara och hur det skulle fungera? Många har nog önskemål.

Vem vill delegeras? Har vi lättare att göra saker av inspiration, syfte och nyfikenhet. Att själv anmäla vilja att delta i pågående arbete eller själv välja med vem man kan jobba bra. Vill du hyra men kan inte komma på öppnings och stängningshelg så kan det nu ha blivit mer konkurrens om attraktiva tider att hyra så din chans är sämre. Det fungerar som en bostadsrättsförening eller koloniförening. Gemensamma insatser är viktiga här och att alla lär känna varandra lite.
Det finns elefanter i klubbrummet. Det är inte så farligt. Man kan behålla sin integritet som betraktare. Ingen är överordnad. alla är där som fria medlemmar. Däremot tar styrelsen de ekonomiska besluten. Skicka gärna i text det som ni vill tas upp.

Alltid behövs: Såga ved , klipp gräsmatta, måla huset.
Det behövs även uppslutning på öppnings och stängningshelg för att ta upp bryggan och båt, samt lära sig funktioner om hur man stänger och sätter igång alltihop. Ses man finns man. Det är goodwill att komma upp en dag och rycka in på att vakta elden om det går att elda ris t.ex. Inget svårt. Ta med en vän eller flera för social balans.

Elektriker.
Update: Aug 2020 Fördelat el på fler ampere och installerat jordfelsbrytare 

Elen, sägs vara okej men det behöver kanske bekräftas av en elektriker.

Proppar går lätt vid belastning när maten och vattnet kokar och elementen går samtidigt.
Någon föreslog en förbättring av ampere via elektriker.
Elskåpen är 3 st; Ett i farstun, ett längst in i vedboden, och huvudströmbrytare ute på baksidan av vedboden mot parkeringen. Läs  infopärmen på kontoret/biblioteket. Update: Styrelsens experter anser det blir mycket dyrare elförbruk med mer ampere och menar att det är bara vid vissa tillfällen där är så många personer att belastningen blir högre. Elektriker ska tillkallas för översyn och kostnadsförslag

Motorsåg Köptes hösten 2018. Vi köper med fördel på Bengtssons i Näsum. De säljer och reparerar Husqvarna. Krav på motorsågskörkort och erfarenhet för hantering.

Våra gamla anrika körsbärsträd är fulla av glada flugor som girigt suger saft. Vi får inte smaka. För bonden är de flugorna en olägenhet. Vi ska inte vara dumnostalgiska utan kan hellre bygga en pergola eller annat användbart på den sidan huset. /Åtgärdat aug 2020, sparat stammarna tills vidare för Jukka tycker de är snygga skulpturer

Att städa bort slyet ger öppnare känsla till tomten kring Fridhem. Håller fästingar borta och vildsvin på avstånd. Vi har köpt röjsåg, röjsågskörkort eller gedigen erfarenhet önskvärt för att hantera den. Det finns skyddskläder, visir och sågskydd stövlar strl 41. Det här är Monix pågående projekt och nödvändigheten är underprioriterad samlade snickeri- och måleriprojekt. Det behövs ändå att någon tar över om Monix utgår. Eller om man tycker, låta allt växande växa vilt.
Det ska eldas ris och annat skröfs. Bl.a vid stranden för att rensa undan för att bygga trädäck. ( Vi byggde först, eldar sen) Det gör vi när det inte är storm eller torka och vi blivit fler närvarande för att dra ihop och passa elden.

Vi måste förstås beställa trävaror och skaffa mer färg. Det behöver vi göra i vår 2020 innan uthyrningarna för att det ska bli av. Gjort. Behövs mer till staketet. Jukka och Monix har byggt nu i maj 2020. Tar färgen slut igen får ni gärna bistå med biltur till butiken och köpa nytt. Säg till först så det blir rätt. Vi har inte möjlighet att förbereda och servera allt på så få som vi är nu.

Toalett blev klar hösten 2016. Strul med dagvatten som runnit till i septitanken har gjort att det beställts många tömningar. Dyrt. Åtgärdat med dikning 2018. Annat problem kan vara skräp i spolningsmekanismen. Vi försöker få ordning på tömningsräkningarna så den som hyr får mäta med en flaska på pinne Jukka gjort i ordning, och endast när markeringen är kant i kant med toppen av röret beställs tömning. Meddela Styrelsen Jukka/Monix för det. Det är kommunen, avfall/bromölla, som ansvarar för tömningar från 2020.
Torrdasset tjänar som backup men vi har inget abonnemang för tömning så använd bara som nödlösning.
Använd spann och kraftigt swosch med handkraft för att spola snålt tills problem med läckor och skräp i slangen eliminerats..

upplysande länkar står kvar sedan innan installeringen av wc: Bromöllas guide,   Äntligen hemma.
En snålspolande.& De torra alternativen
Mer toalettguide
swosh! Vacum!

taket

Kranen i köket lossnar av trycket när tunnan på dasset ska fyllas. Det visar sig vara stört omöjligt att hitta en ny gammal som passar. Vi ska inte ge upp! Här kommer med jämna mellanrum krav på att ta in rörmokare. Det är väl dags att ge upp tanken på att vi ska göra det själv. Gett upp och beställt./ som sagt gjort aug 2020
Avloppet proppen som mätte en meter eller mer hade inte kunnat åtgärdas med annat än att vi själva grävde upp röret och rensade. Både tungt och äckligt, men det är så det funkar. Man måste ta reda på, undersöka förutsättningarna. Ibland med spade. Finns därute en människa till som inte har fobier för redskap finns det en ärbar hedersplats ledig att inta.

Gräv rabatter och odlingsland. Rensa ogräs. Pyssla trädgård! Vi kan inte veta om vattningen sköts men den som är intresserad kan koncentrera sig på sjösidan bakom huset dit slangen når. inte på kortsidan, den ska bort.
Myror, sniglar och vild växtlighet gör frilandsodling stört omöjlig. Vi har inlett pallkrageodling istället och låter gräsmattan vara. Lite sent för året/förberedda inför nästa år. Pallkragar hör till underhållning  och egenintresse och betalas inte av styrelsen. Köp själv och odla på! Det kan bli fint att bygga vidare på med trädgårdslösningar.

Utekök för utedisk och bättre plats vid hon. Och här, klicka och titta, än bättre Utekök!! Utekök, beskrivningen. Utförligt gjut bänkskiva bygg pergola mm
Snygg halvapriset-ho har köpts och ett realiserat byggprojekt är runt knuten, sedan några år tillbaka. Kanske redan i år! Kommer att passa perfekt med den nya utekranen som kommer snart.

Det kan inte vara fel att riva skorstenen i vedboden för tegelsten till…

Utomhus Pizza&bröd-ugn

Besiktning. Ja det kan en göra själv säger panelen. Anticimex konstaterade att vi hade möss och därmed är det råttfritt efter att det murkna köksgolvet blev åtgånget som en följd av att där legat en plastmatta som togs bort när köket fräschares upp våren 2018. Tuss gjorde allt. Ser du mushål så spika för med plåt från en ölburk. Gillra fällor. döda dem.
Vi ska snart ta in anticimex igen för att leta husbock.
Ni förstår att det är någon som måste kunna vara där och ta emot alla som kommer. Och det efter hyresperioderna så det inte blir mer kaos i din semester.
bock, mus och myra

bygga nytt?

Vill bygga men kan inte, här är mer om hur
måla bättre

Måla naturligt

Gräsklippare köptes. Tål att gå en avgränsad yta. Därutöver må gräsmatta förberedas och tömmas på sten och stock och rot och plattas ut.. Gräsmattan har utvidgats. Däremot är gropigt efter vildsvinen. Man kan få låna jordfräs av bonden, men det är ett projekt som hamnar längre ner på prioriteringslistan. Vi får knappast tid med det nu.

Samla och spill frö till floran! Äng är fint och uppskattat. Den mår bra av att slås så sly och grova tuvor bevekar sig. Slå, kratta släpa bort det gamla gräset. Släng ut frön och hoppas det blir fint i framtiden.

Bygga en kompost för gräs och matavfall.
Släng gärna matrester och gräs i en hög bakom toa så länge. ( Kommer råttor säger experten, men vem vill ha kletiga sopor?) Tömning av soptunna händer bara under sommarsäsong 15 maj-15 aug ca. Därutöver kan de som har bil kasta påsen hemma eller om en hittar ett bra sopkärl på vägen hem. Försök minimera det som lämnas kvar. För den med bil finns ett kort till Åsen återvinningsdepå på köksdörren. Var juste och kör uppenbart skräp.
Jag är sugen på att pröva Bokashi-hink. Måste skötas och kostar så vi får se.

Beskär fruktträd: bort med gamla döda grenar och de uppskjutande skotten.

Hobbyjobb: Bygg platser att slå sig ner på. Konstnärligheten kan få fritt spelrum, gärna i symbios med naturen.

Ommålning av fönsterkarmar. Fönsterkit finns t.ex. på ÖB med beskrivning på hur en går till väga. (ett tips för handfallna.) Gjort sommaren 2019. På tur står vindbrädorna. Hög prio. Gisela påbörjade skrapning men kom inte riktigt åt och hann inte mer då. Update aug 2020, en sida behöver en andra målning vitt och resten rött. Sedan är bara de väggar kvar man når lätt även som höjdrädd.

VERKSTAD: Rensning och iordningsställande av verkstad. Upprepas så ofta det är motiverat. En juste verkstad är ren med fria ytor. Ingenting ska släppas löst innanför  dörren. Håll efter här när någon städat.
Önskar: ett rejält bord ute för arbete med skulptur och snickeri etc.

BRYGGA: Köpa eller bygga?  Vi köpte för 50 000. En slant som var så gott som gratis för klubben om man räknar de femtio som kommit in via annat håll. Den ska i vattnet på våren och upp på land på höststängningen. Där behövs några som inte har trasig rygg men det går smidigt när vattnet ligger på plats. Nu finns manualen inskannad på hemsidan för den som vill kunna få ihop det undertecknad inte är där.

Trädäck på land vill en ha. Ett värdigt till Ahlsmarks minne. /Nu finns det.
Gjuta cementplattor till avsatsen mot sjön. /Punchverandan/Champagne och coktailbar.
De hamnade runt pallkragar så länge
Bygga trapp till sjön

nöje på sjön
Linbana  (Den tar bara 70 kg)

VINDEN: Isolera vinden. inred för fler sovplatser. Mät. Vinden är liten. Tänk på brandsäkerheten.
Hur?
Vintra stugan töm ut vatten stäng huvudkran.

prislista & offert-brygga  en redig arbetsdag -listan (från 2016)

Och en byggvårdslänk

Solcell En intressant men ack för dyr tanke. Eller?
Luftvärmepump finns det också önskemål om. /Hinner vi innan höststängning 2020?
Någon tycker vi ska bygga ut köket, någon att vi ska skaffa kommunalt avlopp, någon en diskmaskin, någon vill ha varmvattenberedare. annan en toalett inne.. Men först ska vi måla på huset. Kom gärna och gör det.

Saknas något i den lägre prisklassen kan det gärna doneras. Eller redskap och verktyg som inte används. Madrasser, passande gardiner, överkast, det finns lite av varje som kan behövas. Madrasser behöver bytas ut men det är synd att köpa nya när mössen kan förstöra dem. Vi behöver kunna frakta dem också. 
Tvätta handdukar, dukar och annan textilier gör den som har tänkt komma tillbaka inom kort. gärna som kör själv.

Idéer är välkomna.