v.34 2020 i bild

När det står klart att det finns kritik och andra idéer än ens egna är det, när det kommer till kritan, ändå positivt. Dags att backa undan lite.
Jag både tråkas av inställningen och välkomnar intresset, men det hör väl till i ideellt arbete och kommer förr eller senare, som ett tecken på att man är klar.
Först få undan något av det som legat på vänt.
(Läs som info. Det finns inget behov av självskryt. Bara rent praktiskt en möjlighet att förmedla informationen)
Vi kallade in rörmokaren som bytte till en stabil kökskran, bytte vattenpump och satte kran på utsidan av huset. Beställde sotning och brandskyddskontroll (inväntar protokoll) men de säger kakelugnen är bra men köksspisen ska inte eldas i.
Kåpan på skorstenen behöver gångjärn, eller tar vi av den själva inför nästa gång. Halkskydd, en krok, för att säkra stegen ska upp.
Vi ringde elektrikern som fördelade köks-elen till fler säkringar och kopplade in jordfelsbrytare.
Vi tittade på luftvärmepumpar och tänkte sedan gå på Bondens tips att ringa in Everöds elbyrå. De säljer och kopplar in IVT med längre garanti. Nu tittar vi vidare men hade gärna fått det avklarat innan vintern. Vi hinner kanske, kanske inte, ordna det nu.
Vi kapade körsbärsträden, de gamla, helt angripna, men sparade tills vidare stammarna som skulpturer. Vi röjde undan en del gammalt vid stenmuren bl.a. Det ska brännas när löven fallit om det är möjligt.
Vi målade den ena höga gaveln på huset. på den andra sidan behövs en strykning till på vindbrädan och falu rött över hela resten.
Allt svartmålat behöver strykas. Det förhindrar röta. Sidan mot vägen på uthuset och sidan mot sjön på stugan behöver också målas. Det hinns nog inte i höst. Och staketet, pinsamt fult. Det är projekt vi har på prio-listan, som står på tur. Jukka och jag hade troligtvis bara betat av dem om det fortsatt som vanligt. Knorrande men utan agg.
Mer upplysnings skull inför framtiden:
Stopp i avloppet var en meterlång fettkorv som lättade när vi grävde upp röret tidigare i somras. Måtte det dröja länge till nästa gång.
Nya fast gamla idéer är att fixa sovplatser på vinden. Mät den och beräkna antalet sovplatser innan vidare planering. Den är hemskt liten och upptas till stor del av murstocken. Tänk även på brandsäkerhet. Hur man tar sig ut om det behövs.
Jukka har tagit med en brandstege till vindsrummet. Den ska ligga där i sin låda och helst aldrig behövas.

Från januari tar jag Fridhems-time out, av olika orsaker. Förhoppningen är att det ska bädda för nya initiativ och att det bara blir bättre.
I augusti/när jag hyr, kan jag tänka mig hugga i igen. Om det behövs.
Blir det katastrof kanske man ändå vinner förståelsen för den arbetstid som flytt.
Håll fast vid en vänskaplig inställning.